Renacimiento en San Miguel de los Reyes

Logo_Renaixement

Un dels objectius de la Fundació Cultural CdM consisteix en la dinamització cultural i acadèmica de l'espai a partir d'activitats en sintonia amb el context històric que representa. Aprofitant l'exposició permanent sobre els instruments músics dels àngels de la Catedral de València es presenta el Festival Renaixement que durant la primera quinzena de juliol mostra diversos aspectes de la cultura del nostre Segle d'Or en un espai privilegiat com es el Monestir de Sant Miquel dels Reis.

Jaume I donava a Guillem Aguillo en 1237 l'alqueria andalusí de Rascanya. Aquesta alqueria va constituir el nucli original en què s'alçaria el monestir cistercenc de Sant Bernat de Rascanya, posterior monestir de jerònim de Sant Miquel dels Reis, fundat al segle XVI per Ferran d'Aragó, duc de Calàbria, sobre l'antic monestir medieval de l'Ordre del Císter. Es tracta d'una importantíssima obra del renaixement valencià que segons alguns autors pot ser considerat com a precedent del monestir de l'Escorial, sent com aquest, monestir jerònim, focus cultural i església commemorativa de la memòria del seu fundador. Un conjunt arquitectònic aixecat segons les noves directrius del Renaixement i en el mateix van participar importants arquitectes, mestres d'obra i artistes del seu temps.

Aquest monestir és una obra excepcional del panorama artístic valencià. Ho va ser el seu projecte, que va introduir indagacions que es venien elaborant principalment en l'àmbit cortesà, i també l'obra construïda, que com passa sovint és un cúmul d'experiències que s'afegeixen i substitueixen. El resultat és fruit de l'abadia de Sant Bernat de Rascanya, fundada per fra Arnaldo Saranyó en 1381, de la traça inicial de 1546 i de la suma d'altres parcials, que principalment s'adscriuen a l'època classicista i van ser aportats per mestres d'ascendència francesa, així com per a monjos i llecs. Després de la seua desamortització l'edifici va tenir diversos usos civils, sent durant molts anys una presó.


 
EN
 
Renaissance is an artistic and cultural era that led to the Modern Age and reflects the ideals of the humanist movement developed in Europe in the 15th and 16th centuries, breaking with the medieval vision of the world: the revival of trade, urban life, emergence of the bourgeoisie and a strong monarchical power, the great geographical discoveries, the unitary vision of the world, the spread of classical philosophy, the separation between religion and philosophy, reason and faith, free thinking and scientific knowledge. The invention of the printing press and the development of universities brings the monasteries knowledge to the streets: man is the measure of all things in a sociaty that defends, perhaps, a more personal and direct religion where man becomes freer from religious institutions. Artists, without the obsession for specialization, were more versatile.
During the first week of July we take to Sant Miquel dels Reis an exhibit of all this wealth through shows and events that allow the audience to delve into a unique space to enjoy the most significant artistic expressions of our past.
 
El Festival Renaixement és membre de VEM (Valencia Early Music Festivals), REMA (Reséau Européen de Musique Ancienne) i 2018 European Year of Cultural Heritage
LOGO VEM REMA.jpg
EYCH2018_Logos_Grey-ES-72.png
 
I compta amb la distinció de Mediterranew Musix

Mediterranew musix.png

 

Visita la pàgina web