Capella de Ministrers llança la seua Acadèmia CdM

Capella de Ministrers canalitza la seua dimensió pedagògica amb l’Acadèmia CdM de música antiga dirigida a joves intèrprets i estudiants per a la seua experiència i integració en el món professional.

L’Acadèmia CdM és un taller en residència en la línia de l’experimentació entorn de les noves propostes de reinterpretació de la música del passat amb criteris històrics (Historically Informed Perfomance_HIP). Es tracta de recrear el tipus de treball davant la música de l’Edat Mitjana, Renaixement o Barroc on es permeta als participants descobrir i desenvolupar tasques relacionades amb la interpretació musical com la posada en escena, l’actitud del músic en el concert, la improvisació, la mensuració, l’ornamentació, l’organologia, la música ficta, el contrapunt, etc. Amb l’Acadèmia CdM la reinterpretació musical conjuga criteris de praxi, musicològics i etnomusicològics, recreats sobre la base de fonts pràctiques i teòric-documentals europees des de l’Edat Mitjana al Barroc. L’activitat té un vessant totalment pràctic amb un resultat pedagògic innovador, ja que es desmarca de l’academicisme establert als actuals ensenyaments musicals i pretén dotar de noves experiències musicals a tots els participants per fer-los més factible l’accés al món professional.

El programa de treball es basa en el Cançoner del Duc de Calàbria, un compendi de peces musicals d’època renaixentista. Entre els temes del Cançoner del Duc de Calàbria hi ha composicions de reconeguts compositors espanyols com Juan del Enzina, Cristóbal de Morales, Mateu Fletxa el Vell, Bertomeu Càceres o Francisco de Peñalosa, entre moltes peces anònimes. Els cronistes de l’època ens descriuen la capella del Duc de Calàbria com una de les més famoses i nodrides del seu temps ‘’no hi havia a Espanya qui tants i tan bons músics tingués com el Duc’’ (Timoneda).

El Cançoner del Duc de Calàbria, també conegut com a Cançoner d’Uppsala, va ser recopilat en la cort de Ferran d’Aragó, Duc de Calàbria, a València, i publicat en 1556 a Venècia per J. Scotto, un dels més coneguts impressors de la seua època. Va ser trobat en 1907 pel musicòleg Rafael Mitjana a la biblioteca de la Universitat sueca de Uppsala. Es tracta d’un cançoner de xicotet tamany i, a diferència del costum de l’època, no conté dedicatòria ni pròleg, la qual cosa fa difícil conéixer les circumstàncies en les quals es va realitzar la recopilació. En la cort del Duc de Calàbria la música estava present en gairebé tots els esdeveniments cortesans, així com la poesia i el teatre.

Tant la reina Germana (de Foix) com el mateix Ferran d’Aragó eren molt aficionats a la música. L’any 1550, a la mort del Duc de Calàbria, eren trenta-sis ministrers i cantors, sent mestre de capella Juan Cepa. Es trobaven també en la cort altres músics com Luys  de Milan, polifacètic i humanista, tot un artista del renaixement. Ens deixa, entre uns altres, un llibre de viola de mà titulat El maestro (1535-36). També Mateo Fletxa és possible que fóra mestre de capella en la cort, igual que el seu deixeble Càrceres. Durant els deu anys que Fletxa va estar en la cort valenciana va deixar constància de la seua presència a través de moltes obres en les quals es fa referència a la cort, i en les quals el literari i el musical es conjuminen en una feliç simbiosi. De Mateo Fletxa trobem aquest text en la seva ensalada La Vídua:

“El Duque de Calabria es con quien no a ovido revés es su amiga muy
amada Biuda enamorada gentil amigo teneis”

El període de inscripció a l’Acadèmia CdM estarà obert fins al 28 de febrer i el curs es desenvoluparà els dies 22, 23 i 24 de març de 2018 a La Nau Centre Cultural, en col·laboració amb la Universitat de València. El programa inclou una serie de concerts obligators els dies 24 de març a la Capella de la Sapiència en La Nau, el 25 al Castell d’Alaquàs i el 7 de juliol al Monasteri de Sant Miquel dels Reis, dins del Festival Renaixement.

cartel academia cdm-2.jpg

www.academiacdm.es

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s