Renaixement a Sant Miquel dels Reis
Un dels objectius de la Fundació Cultural CdM consisteix en la dinamització cultural i acadèmica de l’espai a partir d’activitats en sintonia amb el context històric que representa. Aprofitant l’exposició permanent sobre els instruments músics dels àngels de la Catedral de València es presenta el Festival Renaixement que durant la primera quinzena de juliol mostra diversos aspectes de la cultura del nostre Segle d’Or en un espai privilegiat com es el Monestir de Sant Miquel dels Reis.
Jaume I donava a Guillem Aguillo en 1237 l’alqueria andalusí de Rascanya. Aquesta alqueria va constituir el nucli original en què s’alçaria el monestir cistercenc de Sant Bernat de Rascanya, posterior monestir de jerònim de Sant Miquel dels Reis, fundat al segle XVI per Ferran d’Aragó, duc de Calàbria, sobre l’antic monestir medieval de l’Ordre del Císter. Es tracta d’una importantíssima obra del renaixement valencià que segons alguns autors pot ser considerat com a precedent del monestir de l’Escorial, sent com aquest, monestir jerònim, focus cultural i església commemorativa de la memòria del seu fundador. Un conjunt arquitectònic aixecat segons les noves directrius del Renaixement i en el mateix van participar importants arquitectes, mestres d’obra i artistes del seu temps.
Aquest monestir és una obra excepcional del panorama artístic valencià. Ho va ser el seu projecte, que va introduir indagacions que es venien elaborant principalment en l’àmbit cortesà, i també l’obra construïda, que com passa sovint és un cúmul d’experiències que s’afegeixen i substitueixen. El resultat és fruit de l’abadia de Sant Bernat de Rascanya, fundada per fra Arnaldo Saranyó en 1381, de la traça inicial de 1546 i de la suma d’altres parcials, que principalment s’adscriuen a l’època classicista i van ser aportats per mestres d’ascendència francesa, així com per a monjos i llecs. Després de la seua desamortització l’edifici va tenir diversos usos civils, sent durant molts anys una presó.
El Festival Renaixement és membre de VEM (Valencia Early Music Festivals) i REMA (Reséau Européen de Musique Ancienne)
I compta amb la distinció de Mediterranew Musix