Nadal en valencià

Nadal en valencià

La Fundació Cultural CdM presenta l’estrena absoluta del cicle Nadal en Valencià al Monestir de Sant Miquel dels Reis 2020 que conjuga qualitat cultural i artística des de la presència de Capella de Ministrers com eix vertebrador. La trajectòria musical de Capella de Ministrers des de fa quasi 35 anys es presenta en aquesta edició inaugural amb un seguit de repertori valencià en un espai únic com és el Monestir de Sant Miquel dels Reis, joia de l'arquitectura renaixentista valenciana i emblema del nostre segle d’or, que ha segut testimoni del pas del temps.

El cicle de concerts Nadal en valencià està organitzat dins del Festival MHA junt a l'Associació Cultural Comes.

Diumenge 27 desembre a les 12:00
Església del Monestir de Sant Miquel dels Reis

CARMESINA & TIRANT 
Concert infantil i familiar al voltant de Tirant lo Blanch de Joanot Martorell

‘Carmesina i Tirant’ ens apropa a la música del nostre Segle d'Or amb una proposta especialment pensada per al públic més jove. En aquesta producció es combinen elements esencials que fan de l'espectacle un tot humanista on literatura, poesia, pintura, art e història conflueixen utilitzant la música com a vehicle d'unió. Tirant lo Blanch podria ser un personatge real d'aquella època que fenén la virtut i els nobles ideals manifestat en la guerra, l'amor i la mort. Él i Carmesina ens portaran a conèixer millor el nostre passat, el seu temps i amb la música gaudir i reflectir sobre el nostre.

 

 

Dilluns 28 desembre 19:00
Església del Monestir de Sant Miquel dels Reis
ARRELS
Cants de tradició amb una visió històrica i versionats per Marc Granell, Vicent Andrés Estellés, Isabel Robles, Begonya Pozo i Jaume Pérez Montaner

Arrels (Arrels) ens apropa a una nova proposta interpretativa de la música tradicional valenciana des de la perspectiva de la música històrica. Cerca la revaloració de la música de tradició oral a través dels vincles d'unió entre aquesta i les formes més arcaiques de composició (evidents en els cants de batre, les cançons de bressol, els tocs instrumentals de ritmes irregulars o la música dels auroros). També en aquelles obres que evidencien uns orígens antics, pot ser originàries dels segles XVII i XVIII, com són les peteneres, els fandangos o els boleros, i que formalment utilitzen elements comuns i estructures harmòniques similars a la passacaglia o el ostinato. Cançons vocals i peces instrumentals de Picassent, València, Xixona, Guadassuar, Morella, Vall d'Uixó, la Vilavella, Alacant, Alcàsser, Xàtiva o Muro, unint així el fràgil pont que separava la música antiga (aquella que conservem impresa o en manuscrits) de la música de tradició oral.

 

Dimarts 29 desembre 19:00
Església del Monestir de Sant Miquel dels Reis
VILLANCETS RENAIXENTISTES
Villancets de la Cort del Duc de Calàbria i el Cant de la Sibil·la “Al jorn del judici”

 

L'any litúrgic cristià gira entorn de dues celebracions de caràcter contrastat: la Nativitat de Crist, símbol de pau i alegria, i la seua Passió, Mort i Resurrecció que es rememoren per Setmana Santa, en el rerefons de la qual s'endevina tot el dramatisme i incertesa de la vida. Motiu d'inspiració d'infinitat d'artistes, algunes de les millors pàgines de la Història de la Música canten el Nadal o ploren la Passió i Mort de Crist. Obres monumentals com El Messies de Händel o la Passió segons Sant Mateu de Juan Sebastián Bach resulten familiars a qualsevol melòman, encara que unes altres de menor envergadura -que no de menor bellesa- encara solen passar molt desapercebudes, com és el cas de les villancets nadalencs del Renaixement espanyol als quals la Capella de Ministrers dedica aquest concert.

 

AFORAMENT COMPLET

Entrada lliure sense numerar amb reserva prèvia.

RESERVA D'ENTRADA