A Circle in the Water

A Circle in the Water

Música, moviment i paraula al costat del clarobscur de la llum.

Tot això habitant l'espai. En solitud i acompanyant-se.

 

Parlem d'un mal antic. D'una malaltia tan important que va meréixer l'estudi ja des de l'antiguitat. Des que l'ésser humà busca sanar els mals que l'habiten. Parlem de la melancolia. Considerada malaltia segles enrere i que perdura avui en els nostres dies. Els seus símptomes, causes i remeis són els motius que ens ocupen en aquesta creació. La melancolia i com combatre-la. 

 

Carles Magraner ha trobat un camí de melodies que ens faran entrar en nosaltres mateixos. Mirant-nos al mirall que ens diu qui som i què sentim, què ens angoixa o ens lleva la nostra felicitat. La de cadascun. El nostre objectiu és ajudar-te a ser una mica més feliç. Però primer t'ajudarem a mirar allí on mai mires. Usarem l'art com a mitjà. No pecarem de pretensiosos. Només tractarem de commoure't. I potser d'alleujar aquest mal vigent en ple segle XXI. Música, moviment, paraula i llum. Tot això en una alquímia artística. Així podrem fer nostres les paraules de Robert Burton: Viviu alegrement, oh els meus amics, lliures de preocupacions, perplexitat, angoixa, sofriment mental. Viviu alegrement, el cel us ha creat per al goig. Una vegada i una altra us demane que sigueu feliços; si qualsevol cosa altera els vostres cors o angoixa les vostres ànimes, ignoreu-la i condemnats, deixeu-la passar. I jo us dic, sigueu alegres.

 

Robert Burton (1577-1640) publicava en les albors del segle del clarobscur la seua obra The Anatomy of Melancholy (1621) que aconseguiria gran popularitat. És en aquesta obra on per primera vegada apareix la melancolia com a aspecte fonamental de l'experiència mística. Capella de Ministrers proposa un recorregut a través de la música de primera meitat del segle XVI vinculat al sentiment melancòlic. Un repertori de música anglesa amb cançons, laments i fantasies de Dowland, Hume, Corkine i altres peces anònimes.

 

Toni Aparisi

 

 

Delia Agúndez, soprano
Toni Aparisi, dansa i coreografia
Carles Magraner, viola de gamba i direcció
Robert Cases, llaüt renaixentista i tiorba

 

La música d'aquest projecte forma part de la banda sonora de la pel·lícula: "El cercle en l'aigua" dirigida per Vicent Monsonís basada en l'obra de teatre “La estancia" de Chema Cardeña.