Ruta de la Seda

Ruta de la Seda

La Ruta de la Seda és un dels assoliments més significatius de la història de les civilitzacions. Per la gran Ruta de la Seda no solament circulaven les caravanes comercials, també les cultures dels pobles, els valors espirituals, les idees religioses. La seda ha sigut una de les vies entorn de la qual ha girat la relació entre els pobles d'Orient i Occident, i a través de la seda s'ha produït una comunicació tecnològica, ecnòmica, artística i cultural entre àrees geogràfiques molt allunyades, convertint-se en un camí de transmissió de sabers, d'intercanvi de cultures i de costums. Ens ha construït també a nosaltres, fent-nos més conscients del nostre passat pluricultural, del que també l'Islam va formar part amb aportacions fonamentals, d'entre les quals cal destacar la introducció de la indústria de la seda en el continent europeu.

Recrear aquest viatge musical per la Ruta de la Seda és una tasca apassionant que solament es pot realitzar des de la humilitat que promou tanta grandesa i diversitat musical. Més de 7.000 quilòmetres de cultures, músiques i tradicions, des de la capital xinesa de Xi’an, en el seu extrem oriental, fins al Mediterrani i València, ciutat de la Llotja de la Seda. El viatge de la diversitat cultural, que es converteix en història de la tradició musical de la humanitat, comença en el país de la seda, Serinda, fins a l'Extrem Orient, Constantinoble, capital de l'Imperi Bizantí. Des de la ciutat Xina a la vora del desert de Taklamkan, ens endinsem pel Karakòrum en la cultura Índia per a després obrir les portes a l'Imperi Persa, en l'Orient Mitjà, entre la frontera de l'Índia i Constantinoble fins Itàlia, prenent el camí de retorn d'Occident a Orient amb el viatge de Marco Polo per les grans ciutats de la seda en el segle XIII. Després el Nord d'Àfrica. L'última baula d'aquest recorregut ho trobem en la part més occidental de la Ruta de la Seda, la ciutat de València i la seua Art de Velluters que arrossegant la tradició oriental cap al Mediterrani arreplega les influències de la diversitat de la música del Mare Nostrum.

La complexitat de les influències mútues entre aquestes civitlizacions es converteix en la seua pròpia riquesa, un valor que ens proporciona a la nostra època un singular marc per a promoure el diàleg entre Orient i Occident i l'acceptació de les identitats plurals, idea fonamental per a facilitar la comunicació i l'intercanvi d'experiències entre els pobles. És aquest un viatge musical a través dels territoris de la Ruta de la Seda, més enllà de les fronteres. Una experiència única per a compartir aquesta herència comuna, rescatant el passat per a ser portat al present, des de la música com a llenguatge universal a tots nosaltres.

 

Carles Magraner

 

 

Capella de Ministrers - The Silk Road - La Ruta de la Seda