VIU -La reconstrucción de los instrumentos de los Ángeles

Instruments dels àngels músics

El juny del 2004, per atzar foren encontrades baix la revolta rococó de Juan Pérez Castiel unes pintures de gran bellesa que han sigut datades en 1474. Aquestes pintures, dels albors del Renaixement, representen àngels tocant instruments musicals a la volta celeste. Pintades per Paolo de San Leocadi i Francesc Pagano, poc després de l’incendi de 1469, vers el 1474, el que seria futur papa Aleixandre VI ordenà a ambdós pintors que realitzaren les pintures al fresc que ara es tornen a contemplar, després que la revolta de Pérez Castiel fóra desmuntada.

Carles Magraner va treballar en la reconstrucció de cadascun dels instruments d’aquests àngels. 12 instruments musicals diferents que passen dels murs a les tres dimensions per a poder interpretar el llegat musical contemporani als frescos.

 

 

 

El projecte expositiu i la seua difusió compta amb el suport de

Fundació Banc de Sabadell


Exposició

 

Per motius tècnics lamentem comunicar-los el tancament temporal de l’exposició D’Atzur i or.

Aquesta exposició permanent s’executa a propòsit de la troballa al juliol de 2004 de les pintures renaixentistes de la Capella Major de la Catedral de València. No va ser una troballa casual lloc que ja es coneixia la seua existència però va anar el resultat d’una cerca, estudi i recerca a través de la documentació conservada. Amb aquesta mostra es pretén una posada en valor no solament de l’esplendor d’aquests frescs, sinó d’una època i del treball de recuperació del nostre patrimoni.

Temàticament aquesta mostra es presenta com la conjunció de diversos àmbits:

  1. L’aportat per les pròpies pintures, que d’una manera explicita es presenten com un de les troballes més interessants de la pintura del moment.
  2. Un segon àmbit seria la seua relació i contextualització en relació al moment històric de la ciutat de València i Sant Miquel dels Reis.
  3. La significació dels àngels músics i la seua identificació amb els instruments i les composicions musicals forma un tercer àmbit expositiu.
  4. La quarta i última fa referència a la troballa i la seua posterior posada en valor a partir de les més sofisticades tècniques de restauració.

Per a l’exposició s’han confeccionat quatre panells gràfics amb material didàctic. Amb la finalitat de poder aportar la màxima informació i valor del material, s’han imprés dotze llenços de gran format,  en teixit sintètic, amb rèpliques a grandària quasi natural de cadascun dels àngels músics. Amb la finalitat de dimensionar el valor de les pintures des del  seu vessant artístic.

Es presenta com a element més significatiu una reconstrucció dels instruments musicals que porten els àngels músics en les seues mans, realitzada per importants luthiers espanyols i europeus sota la direcció i coordinació de Carles Magraner, que coneixedors del moment històric i del seu valor musical, han permès la reconstrucció de part de les peces musicals que han desenvolupat historiadors de la música i musicólegs.

Aquests instruments musicals s’exhibeixen en unes vitrines, amb il·luminació pròpia mitjançant un sistema de leds que facilita la seua visió i manté les seues condicions ambientals.

 

Els quinze instruments són:

  • Un cercle de sonalles
  • Una arpa saltiri o Rota
  • Dues xirimías
  • Un saltiri de percussió o Dulcema
  • Una flauta
  • Una flauta doble
  • Un òrgan portàtil
  • Dues trompetes
  • Una vihuela
  • Un llaüt
  • Una viola d’arc
  • Una viella
 

horario expo

Aquests instruments van acompanyats de tres panells gràfics amb elements alegòrics, que permeten abrigallar el conjunt de les peces exposades. La mostra va acompanyada de material audiovisual. El contingut d’aquests videos versa, un sobre el procés de restauració dels frescs, presentat de forma amable per al visitant, en el qual es mostra el complex sistema de rehabilitació i restauració. L’altre video descriu un ràpid viatge per la iconografia angèlica, en la qual s’aporten imatges d’àngels músics en diferents etapes de la nostra història. Per a açò s’utilitza un ampli referent visual que abasta des d’elements clàssics fins a aquelles imatges que van poder servir com a referència als autors dels àngels músics de la catedral.

Ha sigut exposada a: Institut d’estudis medievals. Roma; Monestir de Sant Domènec. Xàtiva;  Auditori Nacional de Música. Madrid; Monestir de Sant Jerónimo. Granada; Centre Cultural de Guadassuar; La Llotja. València; Teatre Calderón. Alcoi; Catedral de València.

Exposició produïda per Generalitat Valenciana Amb la Col·laboració de Institut Valencià de Cultura i Direcció General del Patrimoni Cultural Coordinació de Fundació Cultural CdM

 

 


 

Amb la col·laboració de l’Ajuntament de València – Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals

Ajuntament de Valencia Area Patrimoni